Bukplastikoperation allmänna råd

Inför min bukplastikoperation satte jag ihop en lista över allmänna råd och rekommendationer relaterade till bukplastiken (mycket hämtat från http://plastikoperationsforum.se/).

Det viktigaste är kanske val av plastikkirurg, gör noggrann research, kolla om de är med i förbund. Jag hade en vän som redan gjort en bukplatik och var nöjd med valet  av kirurg så jag valde helt enkelt samma. När man bokat bukop tid kommer man få instruktioner att följa inför bukop. Instruktioner efter bukop, så som  duschning och byte av dina förband, stod på en lapp som jag fick med mig av min kirurg. Normalt sett tas alla “vita” förband bort efter tre till fyra dagar och du kan därefter duscha som vanligt.

Du skall röra dig långsamt samt stå och kommer att gå framåtböjd under de första dagarna för att undvika påfrestningar på såren. Det är dock viktigt att du kommer igång och rör dig så snart som möjligt efter en plastikoperation.

Det verkar vara viktigt att gördeln sitter hårt i början så det inte samlas så mycket sårvätska på operationsområdet, för jag blev jätte svullen efter några dagar men korsetten har hjälpt så vätskan har samlats på andra ställen. Du bör vara uppe och gå dagen efter operationen, men undvik fysisk ansträngning. Du får räkna med att din rörelsefrihet är begränsad och det kan vara svårt att räta på sig. Spänningar och dragningar i både bukmuskulatur och hud kan innebära att det gör ont att hosta och att gå på toaletten. Vid större ingrepp kan man känna sig matt och tagen de första dagarna och man bör varva rörelse med vila. Stygnen tas efter 3 veckor och efter det kan du vanligtvis börja med lättare motion i form av promenader.

1Dag
Drick mycket vatten, ta det lugnt men rör på dig. Ta en liten
promenad utan att ta ut dig. Försök också röra lite försiktigt på armar och
ben så att du inte stelnar till. Vatten är renande och påskyndar ditt
tillfrisknande. Du får inte duscha, men du kan tvätta dig försiktigt med en
tvättlapp, dock inte vid ärren efter din operation. Det är katt-tvätt som
gäller.

+2-4 Dagar
Du bör stanna kvar i regionen för operationen i två dagar. Så
nu kan du börja åka iväg om du behöver. Beroende på ingreppets omfattning så
kan det vara möjligt att du kan duscha efter 3-4 dagar. Kontrollera med din
läkare, om inte så är det 7 dagar efter operationen som gäller.

Träning

Jag började inte träna min mage förrän efter 6 månader så jag viste att det hade läkt ordenligt.

Jag började träna magen efter 4 månader och det var skitläskigt ibörjan, var jättesvag! Men efterhand gick det bättre och idag står jag utan problem 5 min i plankan och kan träna magen lika hårt som innan faktiskt. Jag tränar magen mycket eftersom det syns och då är det ju roligt också. Jag började ju efter 4 månader och det var väldigt obehagligt men gjorde inte ont. Efter ca 6 månader tränade jag utan obehag och har efter det kunnat pressa musklerna rejält. Är nu starkare än någonsin i magen faktiskt. Tips är att ta det lugnt och känn efter, bygg sakta så riskerar man ingenting. Tror alla är olika i muskulatur, har hört att det hänt någon att det spruckit pga svag muskulatur, och fått göra om. Det vill man ju inte riskera.

Jag tror att iaf 4 månader. Det var vad jag hörde att det är vad tid det tar för musklerna att läka. Men som sagt känn efter, gör det minsta ont så sluta.

Jag använde mammaappen http://mammamage.se/ mycket i början för att stärka upp muskulaturen.

Gördel

Ca 4v- 6v

Jag ska sova med gördel i 4 veckor och ha den dagtid 6 veckor och ev vid träning efter det.

För mig var det 6 veckor dygnet runt, andra ska ha den bara 4 v och vissa i 3 månader.

Jag ska sova med gördel i 4 veckor och ha den dagtid 6 veckor och ev vid träning efter det.

För mig var det 6 veckor dygnet runt, andra ska ha den bara 4 v och vissa i 3 månader.

Svullnad

Jag svullnade till och från i ca 13 månader, men mer och mer sällan ju längre tiden gick!

Första 3 månaderna var jag i stort sett konstant svullen, månad 3-6 svullnade jag om jag varit igång hela dagen och extra mycket efter träning, månad 6-13 bara efter ett mycket ansträngande träningspass, inte ett normalt pass mao.

Vissa är svullna i bara 3-4 veckor och andra som jag i drygt ett år! Det är väldigt individuellt och finns ingen ”gyllene linje” för när man slutar vara svullen!

Läser man på internet fakta sidor och enligt lin kirurg ska man inte vara svullen efter 6-8 veckor

Tejp

Mepiformtejpremsa över snittet (tejpa med gott mått utanför ärrets kanter för bästa resultat) och ha det där dygnet runt. Ge det flera månaders användning, helst 1 å

Epi-derm silicon tejp mycket bättre än den bruna och vita vi har på våra apotek. Har köpt från usa dom har mycket bättre grejer där. Likaså ärrsalvan mederma som är outstanding.

Eija rekomenderar nog inte tejpning eftersom det inte finns vetenskapliga bevis för att det gör ärren bättre. Jag har gjort bröstlyft och bukplastik hos henne och en av hennes sköterskor sa att om jag vill tejpa ärren så är det viktigt att det inte finns några krustor eller glipor kvar när man börjar att tejpa!

Jag har rätt fula ärr och tejpade jättenoga i typ ett år efter operationen.

Ingen tejp på vätskande sår.

Sen har jag tipsat i flera trådar om att tejpa med den smala tejpen tvärsöver snittet istället för längs med och med den breda tejpen. Vet inte om det var därför jag läkte så bra men det kommer ju luft mellan varje tejpbit och man behöver ju inte sätta tejpen på exakt samma ställe när den trillat av. Hade ca en cm mellan varje tejbit och tejpen är 1 cm bred. Så gör de på Plastikakademin. Tejpade i 2 månader.

Jag fick först tipset att tejpa många små på tvären, det var för att minska stärkningen i huden för att få smalare ärr. Men på återkontrollen sa sköterska att jag inte behövde det så då har jag tagit den breda längs med. Nu är hela mitt snitt läkt så jag tejpar med den smala längs med. Jag tycker också det minskar skavet mot gördeln att ha tejp över hela. Missade en gång nån cm på höften och blev direkt irriterad pga av skavet. När jag slipper gördeln tänker jag gå över till det där stiftet tänkte jag.

Varför ska man tejpa ärret överhuvudtaget?! Har gjort två kejsarsnitt tidigare och har inte tejpat eller haft förband överhuvudtaget mer än första dygnet då!? Jag har blivit rekommenderad att tejpa med micropore tejp över hela snittet, å byta en gång i veckan var tionde dag! Har bara tejp på snittet nu, och naveln har jag tagit bort förbandet på och det ser lite rött ut men bättre än igår!! Får se vad som händer :) om det sen inte kommer någon sårvätska till förbandet från naveln kan jag då vara utan nånting?!

Du får ett snyggare är om du håller det tejpat. Det är för att skydda det från ‘drag’ eller hur jag ska säga. Vid kejsarsnitt är ju inte det estetiska i fokus, utan att rädda liv, så då får man sällan rekommendation att tejpa snittet.

När snittet läkt går det lika bra att skydda det med silikonstift (Prosil eller Cicatrix. Finns på välsorterade apotek och flera kliniker (bl.a Art Clinic) är återförsäljare. J. Det har samma funktion + att det innehåller mjukgörande ämnen som gör ärret finare) används när Snittet måste vara läkt, alltså hel hud och inga sår eller glipor.

Naveln behöver man inte tejpa om den är läkt. Såsar den så kan man skydda med en löst tejpad kompress.

Jag använder Prosil och seriöst, jag är frälst, haha! Det ska strykas på ärren 2 gånger om dagen, typ morgon och kväll, inget tejp eller liknande över! Ärren måste ha blivit ärr innan man börjar, det är inte bra att stryka på sår. Mina ärr har blivit så sjukt fina av detta stift! Det finns på de flesta klinikerna tror jag, men det är svindyrt där. Jag beställde ett på 17 gram från England, med frakt billigare än vad jag köpte ett på 4,25 gram på Akademikliniken…

Jag beställde härifrån: http://www.dermacaredirect.co.uk/  Supersnabb leverans, skitbra service, jäääättebilligt.

Det finns flera kirurger som föredrar Prosil framför tejp. Jag tålde inte tejpen så jag hade inte mycket val, men nu är jag glad att jag inte tålde den för jag tror ärligt talat inte att mina ärr hade blivit såhär fina av tejpning…

Alltså har jag precis köpt prosil från England. 17 g för 20 pund. I Sverige 4,25 g för ca 350 kr.!!! Jag är mycket spänd.

Sovställning

Rekommenderas att sova på rygg den första tiden. Tycker det var grymt jobbigt att hitta en bra sovställning då har vi ändå sängar som man kan fälla upp och ner. Jag klarade att ligga på rygg i rätt så upprätt läge i ca en vecka men var tvungen att ta hjälp av sömntabletter de första dygnen. Det är väl bra så länge som man klarar att sova på rygg själv börja jag nog sova på sidan efter ca 1 v.

Jag har börjat ligga på sidan nu efter 4 veckor

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *